Om Saga

Saga's lovley wardrobe är en blogg under ombyggnad. Bloggen handlar mestadels handlar om mode, trender och snygga plagg som väcker ha begär. Men då då dyker inlägg in om annat som gör livet lite goare. Saga studerar vilket medför ett mycket begränsat konto att shoppa kläder, skönhetsprodukter och annat smått och gott. Men så fort tillfälle ges så köper Saga gärna något. Bloggen är Sagas vilorum i en annars stressig vardag. Saga önskar att hon att hon hade en stor garderob där hon kan bjuda dagens outfit ofta.

Saga tipsar v.3

Bloggar jag läser

Credits

  Distributed by:
Template copyright :
V4NY ONLY TEMPLATES
Powered by :
Powered by Blogger Bloggtoppen.se

Vad är mode? Dagens modefundering.

onsdag, oktober 18, 2006
Idag har min eftermiddag och kväll spenderats med ett besök hos min lillasyster som bor "en stad" härifrån. Utöver hästsnack blev det även en del prat om mode och hur jäkla knäppt det kan vara.

Vi växte upp i ett litet samhälle där det inte fanns så många affärer. Det var JC som var det mest självklara - det man "skulle ha". Det övriga utbudet bestod då mest av Lindex och en affär som sålde lite Vero Moda kläder. Ville man ha kläder från H&M eller Gina Tricot då fick man åka till någon av de större omkringliggande städerna. Detta ledde till att det rådande modet under både min och mina syskons skoltid upp till och med högstadiet var att använda kläder från JC (med undantag då sporttröjor så som Champion och J.Lindeberg var moderna). Hade man inte kläder därifrån - ja, då var man ganska så off.

När jag började på gymnasiet fick jag det bekräftat att det fanns en annan "modevärld" utanför det insnöade JC modet. Jag vet inte hur många gånger jag försökte prata om detta till min lillasyster när hon (ständigt) ville ha nya jeans från märken som Miss Sixty och Fornarina. Dessutom var "det så kallade modet" på högstadiet ett tag efter det modet som vi hade på gymnasiet och vad ELLE tidningarna "rekommenderade".

För ett tag sedan när jag berättat att jag köpt ett par ridstövelinspirerade stövlar på Myrornas sa min syster ush åt två saker, "ridstövlar har man när man rider. Du kan få ett par gamla av mig" och så tyckte hon inte om att jag köpt begagnade stövlar (hon tillhör inte fansen av secondhand). Idag när hon såg stövlarna så tyckte hon faktiskt att de var snygga. Tänka sig.

Var jag vill komma med detta inlägget är att mode kan vara och innebära så olika saker för mig och för dig. Mode är ett begrepp som vi idag använder synonymt. Vad handlar mode egentligen om? Att ha de rätta kläderna? Spelar det någon roll från vilka märken man har då? Eller måste det både vara rätt kläder från rätt märke? Skall man vara en follower - en som följer det rådande modet eller skall man vara den som alltid är först och är en säsong före? Är mode kollektionerna som de stora modehusen visar varje säsong, det modemagasinen visar, det klädbutikerna erbjuder eller det som vi har på oss i skolan eller på våra arbetsplatser?

Enligt en av mina gamla ordböcker från skolan är mode (modet, moden): ”1. något som för tillfället är populärt 2. klädstil som gäller vid en viss tid”. Definitioner som jag kan hålla med om. Akademiker som jag är vill jag bredda de ovan nämnda definitionerna och säga att det följs av en större mängd människor.

Vad betyder mode för dig?

Tyvärr blir inlägget så torrt och så tråkigt ett litet tag till. Det funkar inte att ladda upp bilder för mig just nu. Men de kommer senare.
posted by Saga at 23:55 | Permalink |

[ back home ]

Comments for Vad är mode? Dagens modefundering.